Červená zelňačka dle Tomulky
Opět jedna specialita od kamaráda Tomáše ...
Budeme potřebovat:
-zelí (nejlépe domácí poctivě šlapané)
-klobáska (libovolná dle chuti každého soudruha)
-brambory
-cibule
-mrkev
-sádlo
-sůl
-pepř
-sladká mletá paprika
-hladká mouka
Schválně nepíšu gramáže, protože tato polévka se dá dělat již od 2 porcí až třeba po 50 porcí.
Na jednom kastrolu si orestujeme klobásku. Do orestované klobásky přidáme zelí a ještě chvíli zarestujeme a necháme odpočinout (pozor: zelí necedíme ani neproplachujeme).
Na druhém větším kastrolu si na sádle zpěníme cibulku a přidáme na kostky nakrájené brambory a mrkev. Osolíme, opepříme a vše důkladně orestujeme. Potom přidáme mletou papriku a zaprášíme hladkou moukou. Podlejeme vodou a krátce povaříme. Nakonec přidáme orestovanou klobásku se zelím a polévku důkladně provaříme.
Přeji Všem dobrou chuť!
A ještě doslov správce:
To se mu to vaří zelňačka z dobrého domácího zelí, když na něj má jistě speciální recept, neboť se mu už podruhé po sobě, podařilo získat 1. místo, v degustační soutěži Zeliáda, v konkurenci 25 vzorků ... Burda
Náhledy fotografií ze složky Červená zelňačka dle Tomulky